Trysil: Det er faktisk bare to som vant NM-billettene i Hedmark, og setter kursen mot Bergen og NM i Karaoke 16.–18. oktober. Begge to er tryslinger, Anita Kristiansen bor i Tørberget, og Magnar Frøhaug voks opp i Trysil men bor i Elverum nå, der han driver Bowling 1.

Karaokekonkurransen begynte med delfinaler rundt i det ganske land, før det ble fylkesfinaler.

I Trysil gikk fire personer videre til fylkesfinalen, og to av dem videre til Norgesmesterskapet.

Anita Kristiansen har deltatt i NM i karaoke tidligere en gang.

– Det er lenge siden, det var i 1996, fortelle hun. Den gang gikk det bra men det holdt ikke til seier.

Det har hun egentlig ingen forhåpninger om nå heller, men synes det er veldig gøy å ha kommet så langt.

Vinneren av Norgesmesterskapet går videre til VM, som avholdes i Singapore. Det er en kvinne og en mann som går til verdensmesterskapet.

Skal ha det gøy

Frøhaug er også spent men har ingen ambisjoner om topp-plassering. Det hadde han egentlig heller ikke da han var med i den første runden.

– Jeg reiste opp for å ha det gøy, og det gjør vi til NM-runden også. Vi er åtte fra Elverum som reiser over for å ha det gøy og synge, sier han. Frøhaug er fersk i NM-sammenheng men har sunget mye karaoke, blant annet med fetteren Roger Frøhaug som bor i Trysil.

Håper på cd

Ingen av de to lokale NM-finalistene er utdannet innen sang og musikk, men begge har sunget mye. Kristiansen tar på seg å synge i brylluper, begravelser og andre tilstelninger. Drømmen for henne er å få laget et cd en gang.

– Jeg skriver en del egen musikk, og har ei låt som er spilt på radio, forteller hun. «Be with you again» er en egenskrevet og sunget låt. Det ligger også noe på Urørt på NRK fra Anita, som har artistnavnet Anita Exe.

Hun spiller ikke fast i noe band, men skulle gjerne ønsket at det fantes noen som trengte en sanger.

Blir moro

Selv om ingen av dem har ambisjoner om NM-tittel og Singapore-tur, er de spente på Norgesmesterskapet og innstilte på å gi sitt beste. De har plukket tre sanger hver som de skal synge. Et dommerpanel skal bestemme, og kriteriene er treff på sangen i forhold til originalen, framføringen og scenetekke.

– Dette blir moro, sier de begge to og ser gjerne at flere tar turen over til Bergen og er med på å heie fram hedmarkingene.

To fra hvert fylke

I Norgesmesterskapet har egentlig alle fylker lov til å sende to deltakere, men det er 14 av landets 19 fylker som har arrangert delfinaler. Ikke alle disse har to deltakere med. Henning Fladberg i KWC Norge anslår at det blir et sted mellom 20 og 30. Ikke alle fylker er ferdige med sine finaler.

- Det vanligste er at det sendes en dame og en mann fra hvert fylke, men noen får ikke til på grunn av skole og eksamner, forteller han.

Førstepremiene til beste mann og beste kvinne er reisen til Singapore der verdensmesterskapet skal avholdes.

I VM er det med 50 land. Konkurransen går over fire dager, og alt sendes live på webstream. Dette er en sangkonkurranse som har større publikum enn Melodi Grand Prix, forteller Fladby