Elverum: «Alice i eventyrland» er fortellingen om jenta som sitter sammen med den eldre søsteren ved elvebredden. Alice sovner, og drømmer om en kanin hun følger ned i et hull i bakken. Hun faller, og kommer til et rom med mange dører. Her må hun drikke for å krympe og spise for å vokse.

Da Lewis Carrols litt tullete fortelling kom ut i 1865 brøt den med de fleste andre barnefortellinger som på den tiden skulle være pedagogisk oppbyggende for barn. Alice i eventyrland ble imidlertid oppfattet som ren underholdning for barn. Likefullt har fortellingen vært gjenstand for mye tolkning siden.

Moderne Alice

I morgen kveld er det endelig premiere for de 28 barna og ungdommene i Elverum barnemusikkteater. Scenen i kulturhuset er bygget om til et drømme-univers der barna får utfolde seg mens foreldrene svetter med sminke, kostymer og mikrofoner bak kulissene.

Regissør og elvrumsing Knut Erik Engemoen vil ikke røpe for mye om hvordan han har tilpasset historien til vår egen tid, men vi har grunn til å tro at han blant annet setter søkelys på «Flink pike-syndromet» der streben etter det perfekte blir et tema.

Privat drevet

Denne uka ble øvelsene flyttet fra Frydenlund skole og over til scenen i kulturhuset. Da vi besøkte øvingen tirsdag kveld var det tydelig at stoffet begynte å sitte, men det er alltids noe småplukk å rette på, skal vi tro Engemoen. I går kveld var det gjennomgang med kostymer og i kveld er det generalprøve. Da får de det endelige svaret på om alt arbeidet siden august vil bære frukter. Vi føler oss trygge på at ingen i salen kommer til å bli skuffet. De fire forestillingene begynner sågar å bli fulle, skal vi tro leder i teatret Regine Behrens Dyreng.

– Vi har allerede solgt 1.000 billettter og det er vi jo fornøyde med, men det er fremdeles ledige billetter, sier hun. Elverum barnemusikkteater er et privateid og foreldredrevet teater. Dette er også første året uten kommunal støtte. Likefullt klinker de til med profesjonelt band og egne lyd- og lysteknikere.

– Det koster penger å sette opp et slikt stykke, men i det hele er det en gedigen dugnadsinnsats som ligger til grunn for det vi gjør, sier Dyreng. Foreldrene styrer det meste bak scenen og har delt seg inn i avdelinger for sminkører, syersker, kulissesnekre og rekvisitter.

Ledige plasser

Teatret har et tak på 30 barn og unge. Man må søke seg plass og foreløpig er det fullt, men fra neste år er det muligheter for andre som har lyst til å være med.

– Da er det seks ungdommer som blir «pensjonister», sier Dyreng. Barna her er mellom 10 og 18 år gamle.

Alice i Eventyrland er den 27 forestillingen i teatrets historie. Tidligere har de bla. satt opp «Veslefrikk med fela», «Pinocchio» og «Peter Pan». Men i morgen er det «Alice i eventyrland». God fornøyelse!