Elverum: Hedres den som hedres bør, er det noe som heter. Ski-entusiaster i Hernes har mye å takke Ingvald Håberget for. I mer enn 20 år har han vært løypesjef i Hernes IL. Han har vært nestleder i skigruppa i mange år og var svært delaktig i opparbeidelsen og byggingen av klubbhuset på Varden skistadion. I tillegg er han løypesjef på Ultrabirken og var primus motor for pengeinnsamling til to løypemaskiner i Hernes.

Innsatsen Håberget har lagt ned siden begynnelsen av 1990-tallet er så stor at Skisportens venner i Østerdalen mente dette mer enn kvalifiserte til litt ekstra oppmerksomhet. Denne uka fikk Håberget hedersprisen for lang og tro tjeneste.

Julemiddag?

Hovedpersonen sjøl ble fullstendig tatt på senga.

– Jeg trodde jeg skulle være med kona på julemiddag sammen med hennes arbeidskolleger. Da vi kom til Thon Hotell så jeg mistenkelig mange kjente, som forsåvidt ikke hadde så mye med konas arbeidsplass å gjøre, men jeg tenkte at dette var jo hyggelig, sier Håberget. Men da Joar Hagen reiste seg å ba om ordet, skjønte han fort at her var det noe muffens.

– Veldig hyggelig og veldig overraskende, sier Håberget.

Venter på snø

Selvom Ingvald Håberget fikk prisen for lang og tro tjeneste, har han ingen intensjoner om å gi seg. Til daglig er han ingeniør, men på sene vinterkvelder er han løypekjører. Det innebærer mange dugnads- timer i løypemaskina.

– Lysløypa i Hernes prøver vi å holde åpen hver dag. I tillegg har vi turløypene. Det hender rett som det er at jeg kommer fra jobb på Romerike og kjører rett opp og setter meg i løypemaskina. I fjor husker jeg det snødde litt hver eneste dag i en hel måned. Da ble det mange timer, sier han.

Foreløpig lar snøen vente på seg, men Håberget sier han er klar om det brått skulle komme et snøfall.

– Alt er klart. Det er tæla i bakken og bekkene er fryst. Kommer det ned en 10-15 centimeter, blir det løyper i Hernes, sier han.