• GIFTIG: En av de vakreste soppene, men også en av de giftigste er den røde fluesoppen. Den er det mest fornuftig bare å se på.

Elverum: – Vi har hatt årlige soppkontroller i samarbeid med Norsk Skogmuseum siden 2007. Da kuttet Staten ut støtten til soppkontroller og utdanning av soppsakkyndige, sier leder i Elverum sopp- og nyttevekstforening, Gry Handberg.

Soppkontroller er viktig

– Vi har hatt et godt samarbeid med Skogmuseet siden foreningen vår ble startet i 1983. De betaler soppkontrollene etter at Statens støtte opphørte. Derfor valgte vi å fortsette, sier hun.

Handberg forteller at foreningen har rundt 70 medlemmer og at 12 av dem er soppsakkyndige. En er fra Hamar og en fra Trysil.

– Soppkontrollene er først og fremst viktig for å unngå at folk blir forgiftet av farlig sopp, men også for å lære sopplukkere om soppen de finner i skogen, sier Handberg.– Hvordan ser årets sopphøst ut til å bli?– Det har vært veldig tørt, og mye er tørket på rot. Men nå som det er kommet og kommer regn, har vi store forhåpninger om en bra sopphøst, sier Handberg.

På furumoer

Det neste av høstens «sopparrangementer» finner sted torsdag 3. september. Da leder Torill Bronken soppturen «Sopp på furumoer»i Elverum, og på Rena er det Handberg og Magni Melvær. På Soppens dag, søndag 6. september, er en soppsakkyndig fra sopp- og nyttevekstforeningen leder for en sopptur på Norsk Skogmuseums område. Da er det også sopputstilling og -kontroll. Høstens to siste soppkontroller foregår 13. og 20. september.

– 10.- 13. september arrangerer vi sammen med Hexeringen det nasjonale høstsopptreffet på Scandic Elverum med sopplukking og åpen utstilling, sier Handberg