Revelberget: Gørtidlig en lørdag morgen på Revelberget seter i Melåsberget står både barn og voksne og prøver å gni søvnen ut av øya. Den som vil se elg må opp om mårran. Bakken er bløt og truende skyer henger over åskammene på det 25.000 mål store jaktområdet. Dette tegner til å bli en spennende, men dog ufyselig dag.

Det sju mann store Revellberglaget har allerede møtt opp for å diskutere drevet. Det regner lett, men heldigvis er det meldt oppholdsvær utover dagen. Ikke det at været har så mye å si for jakta, men skal man først ha med seg 17 unger på post er det greit med oppholdsvær, slås det fast.

Jakt- og fiskeskolen i Heradsbygd har over 100 medlemmer. Der er det barn og unge fra 9 til 14 år. I løpet av året er de på isfiske, rådyrjakt og kanoturer – og elgjakt står på programmet hvert eneste år. Foreningen har fått tildelt en liten elgkvote også, men i dag jakter de på kvoten til jaktlaget som er vertskap. De har igjen et par dyr på kvoten de ennå ikke har fått has på.

Fem år

– Vi startet opp foreningen for fem år siden og prøver å få til mange temaer i løpet av året. Det handler om å ha ungene ut. Mange av disse barna har liten eller ingen erfaring med skogen, sier leder Geir Bronken.

– Hva skal vi gjøre hvis vi ser en elg kommer mot posten vår? spør jeger Arild Lindberget.– Være stille, kommer det unisont fra barna. Lindberget informerer om at det er veldig viktig å sitte stille selv om de ikke ser elg.

– Elgen hører veldig godt. Den minste lyd så er den borte, sier han.

Stille på post

Jaktleder Stein Rune Løndalen fordeler postene og to bånd-hunder skal drive elgen mot der vi sitter. Barna fordeles på alle de sju postene.

Et drev tar normalt fra en til tre timer. Det er uansett lenge å vente for små utålmodige barn når det ikke skjer noe. Noen er flinke, mens andre synes dette tar altfor lang tid.

Vi er med på posten til Daniel Syversen sammen med tre barn. Tiden snegler seg fram og ingenting skjer. Vi kan riktignok følge hunde-karene på GPS og ser til enhver tid hvor de er i forhold til oss og innimellom meldes det om at hundene har fått ferten av elg. Men så dreier de plutselig i en annen retning igjen. Daniel må stundom minne barna om at de må være heeeelt stille. Men etter et par minutter hører vi knitring fra matpapir og «klingklang» fra termoser igjen. Det får gå som det går.

Videoen over er laget av Harald Lundstein fra Elverum. Han fulgte et elgjaktlag og Sven Stenbrenden fra Trysil da elgen falt den første jaktdagen. Vil du se flere lokale videoer kan du klikke deg inn på www.nwtv.no

200 meter

Etter to timer kommer hundekarene ned til posten vår. Det viser seg at elgen har passert ca. 200 meter fra der vi satt. Det er det ingen som hadde fått med seg i levenet.

Men barn er barn og kosen er ofte like viktig som jakta. Vel nede på setra igjen serveres det gryterett oppvarmet på bål.

– Jeg synes det i hvert fall er kjempemoro og spesielt når jeg kan høre losen, sier Ola Severin Melhus. Han har vært med i jakt- og fiskeskolen i tre år.

Det ble altså ikke elgfall denne dagen, men nede i galgen henger en skrott de skjøt forrige helg som nå må deles opp. En nyttig erfaring for dem som bare har sett kjøtt i ferskvaredisken.