Elverum: Fredag var Els Geelen og utstillingsarkitekt Elisabet Løvold i ferd med å få de siste bildene på plass før åpningen lørdag.

Mange av bildene har røtter som motiv, i forskjellig sammenheng, alene og sammen med dyr, trær og selveste sola, eller det publikum vil undre på.

Fine ord

– Direktør Stig Hoseth på museet her var innom her for å se. Han sa det er bilder til undring og forundring. Det var fine ord, smiler Geelen fornøyd.

– Røtter har alltid vært viktig for meg. Jeg kan slå ut røttene og forankre meg.

Og det er nettopp det hun har gjort ved å flytte fra Nederland til Norheimsund ved Hardangerfjorden for 10 år siden. Der er hun medlem av kunstnerforumet Harding Puls.

– Jeg føler at arbeidene mine er sterkt knyttet til naturen og livet. Det kommer fram i de store abstrakte landskapene og når jeg maler mennesker og deres nærhet til naturen. Jeg maler gjerne om det sårbare i sinnet, om det dype i skogen og det sterke i fjellet, uttaler hun på nettsiden til Hardanger og Voss museum.

Malt på lin

Bildene har forskjellig uttrykksform. Noen er små og av glass med røtter inn, andre er i sterke oljefarger og noen i en grafisk teknikk kalt monoprint.

– Det nyeste har jeg malt på lin, forteller hun.

Det største bildet på utstillingen har en grønn dominans. Nederst på bildet titter et jenteansikt fram fra lauvverket.

– Det er datteren min. Skal jeg selge det, må kjøper betale noen kroner for det, sier Geelen.

Et annet i samme stil har hennes eget selvportrett.

– Det selger jeg ikke. Jeg tok dem med fordi de passer inn i Skogmuseets tema, sier hun.

Geelen har kunstutdannelsen sin fra de frie akademi i Den Haag og kunsthøyskolen i Amsterdam. Hun har også deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland.

Hun vil være til stede på åpningen av utstillingen. Der deltar drømmestipendvinner i Hedmark 2015, Celine Bergum, med jazz på flygel.

Utstillingene vare til og med 26. juni.