• HØYDEPUNKT: – Det var veldig moro og et høydepunkt å høre andre synge sangene fra «Børliplata» på spelet «Fløtarguten» under Fløterfestivalen i Osen, sier Erik Lukashaugen. De øvrige musikerne er Ellen Brekken, Bjørge Verbaan og Tarjei Nysted. FOTO: MAY NORDSVEEN

Elverum: Den har fått tittelen «Tel si ega tid» og har mange personlige tekster om familie og det å lengte tilbake etter halve livet i «utlendighet».

– Denne plata er helt Børlifri. Musikalsk ligger den i samme gate som den forrige, men har jeg har flere instrumenter med, nøkkelharpe, piano, slidegitar og munnspill. Den største forskjellen fra forrige plate er stjernesolistene Tarje Nysted og Annar By, forteller Lukashaugen.

Musikken og halvparten av tekstene på de 12 sporene er hans egne, mens de øvrige tekstene er skrevet av blant andre Vidar Sandbeck og Tore Hestbråten fra Grue.

– Bestevennen min, Vebjørn Nordhagen og jeg har samarbeidet i flere år, og han har vært med på tre av tekstene på plata. En av dem skrev vi på engelsk for om lag 10 år siden. Nå har den fått norsk tekst, forteller Lukashaugen.

Valget falt på ei fra Rena

Musikerne på plata er Tarjei Nysted fra Tørberget, som spiller nøkkelharpe, Lukashaugens fetter Bjørge Verbaan fra Kongsvinger, piano, Ellen Brekken fra Tynset, bass, Annar Bye, Elverum, slidegitar og vokalist Linn Kristin Øfstaas fra Rena.

– Jeg lette etter en vokalist til en duett. 30 meldte seg fra hele landet, men valget falt på ei fra Rena. Hun er med på flere sanger, forteller Lukashaugen.

For utgivelsen av «Fra en sliters memoarer» med Børlis dikt mottok han Vidar Sandbecks Kulturpris for utgivelsen. I denne forbindelsen tonsatte han et av Sandbecks dikt, som er med på den nye cd-en.

– I en barnedåp traff jeg munnspiller Richard Gjems fra Grue. Han er den musikeren som er med på flest norske plater. Vi jammet på en låve, og jeg fant ut at jeg ville ha ham med. Dagen etter kom han. Plata var egentlig ferdig, men med hans munnspill fikk den en enda bedre helhet, sier han.

Elverumskoret Canzona Nova og Søbakken skoles barnekor med til sammen 160 sangere deltar på en av sangene, «den nye Elverumssangen», som handler om å lengte hjem, ta nye valg og «prøve seg med gitar».

Et lydbilde som er litt meg

– Plata er helt og holdent et Hedmarksprodukt, sier Lukashaugen.

Sangene har han spilt inni både i hans eget studio Øksekar, og i Tarjei og Helge Nysteds studio, Dry Hill, i Oslo.

– Jeg tror de fleste som likte den forrige plata vil kjenne seg igjen. Selv om inspirasjonen fra andre musikalske retninger er til stede, føler at jeg har funnet et lydbilde som er litt meg og gjenkjennbart. Bandet mitt, Arbeidslaget, samler lyden, sier Lukashaugen.

På konserten i kulturhuset har han med seg Nysted, Verbaan, Bye, Øfstaas og hernesingen Harald Juliussen som stand-in for bassist Brekken, som er opptatt på annet hold.

Siden «Børliplata» ble sluppet i februar 2013 har Lukashaugen og Arbeidslaget spilt bortimot 200 konserter.

Etter plateslippet står 30 konserten for døren, i Hedmark, Oppland, Akershus, Telemark og Møre og konserter for Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken.