• TURMÅL: Etter å ha vært en nærmest bevart hemmelighet, er Øksnafallene blitt et populært turmål. FOTO: ANITA ØSTERHAGEN
  • GRASGRODD: De to kilometerne til Øksnafallene starter med en grasgrodd veg gjennom skogen langs Øksnaelva. FOTO: MAY NORDSVEEN

STEM PÅ ELVERUMS BESTE FRILUFTSSTED HER

Øksna: – Da jeg var her på toppen av Øksnafallene sammen med Villmarksgruppa for halvannen uke siden, 27. august, var det vann over hele svaberget og skikkelig trøkk i elva, forteller Anita Østerhagen, leder av Villmarksgruppa på Ungdommens Hus.

– Inne i lita vik mellom to steinblokker, lå skummet fra vannet som et tykt teppe, forteller hun og viser fram bildet hun tok med mobilen.

15–20 meter fra land stuper en sterkt brusende Øksna nedover gjelet mot øst.

Like fascinert hver gang

– Det er morsomt å ha med ungdommene hit og overnatte her. Dette er det mest unike i Elverumsnaturen, og jeg blir like fascinert hver gang jeg kommer hit og ser hva istiden for 10.000 år siden og vannet har gjort med naturen her, sier hun.

– Vinterstid er det klatring i isen i fossen, men skal en drive med denne typen aktivitet, må en vite hva en gjør, sier hun.

Østerhagen tar en titt i boka i 10 på topp-kasse og ser til sin store glede at så mange som 927 personer har skrevet navnet sitt i løpet av sommeren.

– Da kan det lett bli over 1.000 før kassa tas ned for høsten 10. oktober. Det er bra at så mange har fått øynene opp for dette stedet og de mulighetene som fins her, sier hun og sikter til tur hit med lunsjepakke i sekken.

– En lørdag i sommer var jeg her alene med hundene, nistepakke, bok og badetøy. Da badet jeg i den nærmeste kulpen her på svaberget. Denne fine dagen var det flere på tur her, forteller hun.

Er vannstanden liten, kan ungene hoppe tørrskodd på steinene i den flate partiet vestover. Der er det også flere kulper å bade i.

Lenger vest i elva, i Løten, ligger Korpreiret, som mange besøker. både for å se og å bade.

– Dit går det an å gå, delvis langs elva. Fossen der er enda større enn denne, sier Østerhagen.

Med elva som følgesvenn

Langs hele vegen fra parkeringsplassen ved Rv. 3 er elvesusen fra Øksna følgesvenn, noen stedet nær vegen, andre steder litt lenger unna.

Til å begynne med går vi på en grasbevokst veg. Vi passerer nedhogde lauvtrær ved vegen langs elva, hogstflater med gode biotoper for insektlivet i området, men også trær som har bukket under for tung snø.

Etter hvert smalner vegen i det frodige landskapet inn til en sti med det samme mjuke underlaget.

Det er først når terrenget endrer seg mot et brattere terreng at ferdselen på stien i løpet av sommeren begynner å synes etter den store ferdselen til en av sommerens 10 på topp-steder denne sommeren.

Et vell av små røtter er kommet opp i dagen og går på kryss og tvers på stien, uten at det har noe å si for turglade vandrere.

En liten bekk på veg mot elva må forseres uten at det betyr annet enn å være litt forsiktig med hvor e nsetter beina.– Sist Villmarksgruppa og jeg var her for halvannen uke siden, var det så mye vann i denne bekken at vi måtte gå lenger oppover bakken for å komme over, forteller Østerhagen.

Tatt med søpla hjem

Hun gleder seg over at turgåerne i området har gjort det de bør gjøre: tatt med seg søpla hjem. Det eneste som står igjen er en halvfull juiceboks, trolig gjenglemt av en ung person, som kanskje tøyde ut tida på svaberget til det ytterste da foreldre begynte på tilbaketuren. Men juicen smakte godt for Østerhagens firbeinte venn, Chilly, som også tok for seg av naturens mangfold fra blåbærlyngen langs stien.