• GAMLE GUBBER: Ole Ivars gir av seg selv i «Aldri freåfå», her Ole Ødegård, Tore Halvorsen og Jørn Kolsrud. FOTO: ARILD HANSEN

Elverum/Rena: Nå kan du se og høre dansebandveteranene Ole Ivars som du aldri har gjort før. Etter mer enn 50 år på vegene som landets fremste danseband hadde Ole Ivars 8. september premiere på sin nye showkonsert. Så langt har det vært fire kulturhusshow med «Aldri freåfå». Ifølge bassist, låtskriver og daglig leder William Kristoffersen har responsen vært overveldende.

– Vi har fått så mange etterpå-reaksjoner, forteller en oppglødd Kristoffersen.

Rena er med

I høstferien er det spilleopphold, dermed rikelig med «fred å få» for Ole Ivars, men i uke 42 er det på igjen med trøndelagsturné (Støren, Trondheim, Steinkjer), og på veg dit har Ole Ivars funnet innsmett for Rena mandag 12. oktober. Åmot kulturhus var opprinnelig ikke med i den oppsatte kjøreplanen i år.

– Vi er glade for at vi fikk til show i Åmot kulturhus. Jeg har vært i kulturhuset på Rena én gang før, og det var da Lasse Johansen - tidligere Ole Ivars-medlem - fikk Sandbeck-prisen. Jeg synes det var et trivelig konsertlokale, og vi gleder oss til å få vist oss fram på Rena, sier William Kristoffersen.

Elverum i februar

«Aldri freåfå» kjøres utelukkende i kulturhus eller konsertlokaler. Før jul er det satt opp 16 forestillinger, med show i Chat Noir 11. og 12. desember som de siste på denne siden av året.

– Men vi er innstilt på å fortsette med konseptet også i 2016, og blant er det spikret en forestilling i Elverum i februar, kan William fortelle.

Med satsing på showkonsertene er det minimalt med tradisjonelle dansefestspillinger for Ole Ivars for tiden. Den eneste dansespillingen bandet har resten av dette året er i Sørskogbygda samfunnshus 21. november.

Viser bredden

I forbindelse med at Ole Ivars var 50 år i 2014 turnerte bandet med jubileumskonserter. Med «Aldri freåfå» tar de et langt skritt videre i å vise fram bredden i både repertoar og talent. Med den kjente regissøren, revymannen, skuespilleren og tv-produsenten Jørn Kolsrud fra Hamar med på laget, er showet mye bygd rundt sketsjer og gjøglerier, i tillegg til rene musikalske framføringer. Seks sketsjer er det, og ikke mindre enn 32 sanger i det to timer lange showet.

– Ole Ivars’ humortalent har vært godt skjult for de fleste. Internt har vi hadde mye gjøgling, men det har som regel vært i bussen eller på bakrommet. Nå får flere av gutta fritt utløp for sitt talent, og publikum har så langt gitt tydelig uttrykk for at de synes det er mye humor i showet vårt, sier William Kristoffersen.

Han forteller også at bandet spiller låter de aldri har spilt ute før, og at de har børstet støvet av melodier de ikke har spilt ute på lenge. Multimusikerne Bjørn Elvestad og Arne Willy Foss trakterer også instrument Ole Ivars vanligvis ikke har med seg på spillejobbene.