– Veien gjennom Østerdalen har blitt både tryggere, men også vakrere takket være imponerende kunstverk, det skriver Norconsult i en pressemelding. Firmaet har vært rådgivere i prosjektet med Riksveg 3.

Elggevir og storelg

Riksveg 3 gjennom Østerdalen har tidligere blitt omtalt som «Dødsvei 3» på grunn av høye ulykkestall. Vegvesenet mente det blant annet skyldtes den kjedelige og monotone veien.

Med kunst av elg, som er hovedtemaet for utsmykkingen, ønsket Statens vegvesen å forhindre flere ulykker. Stedvis langs hele strekningen er det hengt opp fargerike, delvis belyste elggevir, andre belyste elementer, samt Storelgen på Bjøråa rasteplass der Norconsult har utarbeidet landskapsplan.

Kunstneren bak disse elggevirene og Storelgen er Linda Bakke.

– Visuell kontakt med landskapet

Prisen «Vakre Veger» ble opprettet i 1988. Det er en hederspris for anlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsene.

– Tiltakene er gjennomført langs hele vegstrekningen. Vegetasjonsrydding er det mest omfattende tiltaket. Det er lagt vekt på å gi bedre visuell kontakt med landskapet langs vegen, og å rydde soner for skog inn mot veglinjen for å gi bedre synbarhet av viltkryssing, heter det i juryens uttalelse.

Nylig samlet Østerdals-ordførere, vegdirektør, fylkesmann, regionvegsjef, kunstnere og en rekke andre gjester seg på Skogmuseet i Elverum for å hylle den riksveg 3 gjennom Østerdalen.