– Du kommer ikke til å møte noen vampyrer eller Frankensteiner hos oss, men det blir en småskummel fakkelløype med flere poster, forteller Laila Bækkevold hos Glomdalsmuseet.

Tirsdag 31. oktober inviteres små og store til alternativ halloweenfeiring på de to museene i Elverum, og arrangørene gleder seg. 

Over 400 besøkende i fjor

Det var Skogmuseet som startet forløperen til arrangementet for noen år tilbake, med aktiviteter på Prestøya denne dagen. Etterhvert utviklet dette seg til et samarbeid på tvers av museene, som har vist seg å være en suksess. 

– Tanken bak var å bruke mørket i et arrangement. Det er spennende og mystisk, samtidig som det er fint og stemningsfullt, sier Stein Tore Andersen hos Norsk Skogmuseum. 

I fjor deltok over 400 personer på «Natt på museene», selv om været var forferdelig dårlig. 

– Vi forventet å bli ganske ensomme, for det var veldig kaldt. Det regnet, og var kanskje den verste dagen i oktober noen sinne, men det møtte opp kjempemange, forteller Bækkevold. 

– Kle deg godt og ta med lommelykt

I år er det lagt opp til seks forskjellige poster publikum må innom på Skogmuseet, samt seks poster på Glomdalsmuseet. Fakkelløypa skjer utendørs, så arrangørene oppfordrer folk til å kle godt på seg. 

– Og ta gjerne med hodelykt eller lommelykt, sier Bækkevold. 

Museene har fått tilbakemeldinger om at enkelte deler av løypa har vært i skumleste laget, så i år blir det varslet i forkant av postene der engstelige personer ikke bør gå inn.

– Men vi anbefaler at barn som er med på dette er i skolealder likevel, for det kan bli litt skummelt for de minste, sier hun. 

Troll, ugler og ulver

– Innholdet i løypa er veldig variert, det er både mystisk, skummelt og til tider ganske hyggelig. Så det blir en salig miks, med bakgrunn i kulturhistorie og folketro, smiler Andersen. 

Deltakerne kan velge selv om de vil starte på Glomdalsmuseet eller Skogmuseet, og løypa tar om lag 1,5 timer til sammen. 

– Vi har tatt utgangspunkt i den norske forestillingsverden av tusser og troll, ulver og ugler, sier Bækkevold. 

Både hun og Andersen tror det blir en artig kveld, og en fin opplevelse for publikum.