– Vi ser at én av fire med allergi i Østlandsområdet går med ubehandlet allergi. Ekspertene mener det høye sykefraværet kunne vært unngått dersom flere hadde oppsøkt lege, og færre hadde slurvet med medisineringen, skriver Allergiguiden i en pressemelding.

Rekordtidlig pollensesong

Årets pollensesong kom rekordtidlig, og pollenspredningen er for alvor i gang. Mange østlendinger med luftveisallergi plages av så sterke symptomer at det er utfordrende å komme seg på jobb eller skole.

Når undersøkelser samtidig viser at en av fire på Østlandet ikke bruker noen form for behandling mot allergien, frykter ekspertene at mange går med unødvendige plager.

– De aller første kom i februar

Farmasøyt Heli Andersen Reimers, hos Boots apotek Kremmertorget, forteller at de har solgt mye allergimedisin mot pollen hittil i år. 

– De aller første begynte å komme allerede i februar, og det er fortsatt mange som er innom og henter ut medisiner, sier hun. 

Farmasøyten har flere tips for å minske plagene, ved siden av det å ta allergimedisiner. 

– Jeg anbefaler å skylle øyne og nese med saltvann før du bruker nesespray og øyedråper. På den måten får du skylt bort pollenet, og får best mulig effekt, sier hun.

I tillegg kan det vært lurt å ikke lufte midt på dagen, samt skylle håret om kvelden for å vaske bort pollenet. 

Overgang mellom pollentyper

– Bjørkepollen har høysesong i mai, så spredningen begynner å gå mot slutten. Vi går inn i sesongen for gresspollen og salix nå, forteller farmasøyten.

Uansett hvilken type pollen du reagerer på, anbefaler Allergiguiden å oppsøke lege dersom du mistenker at du er allergisk.