• RØDSKRUBB: Dette er en matsopp som vokser over hele landet, men den må varmebehandles for å være spiselig.

Blåbærsesongen er på hell, men både tyttebæra og kreklingen kommer for fullt i Elverums skoger disse dager.

– Vi er også midt inne i soppsesongen, så man kan finne masse matsopp, forteller leder i Elverum sopp- og nyttevekstforening, Gry Handberg. 

Sesong helt til frosten kommer

Innhøstingssesongen i skogen varer helt til frosten kommer, og kanskje til og med litt etter det, skal vi tro Handberg.

– Én frostnatt eller to gjør ingenting for soppen, men blir det ordentlig barfrost og kuldegrader flere netter på rad er det slutt, opplyser hun. 

For et par uker siden begynte det å bli ganske tørt i skogen, så regnværet som kommer nå er kjærkomment for soppen.

– Så det er vi godt fornøyd med, smiler lederen.

Ny sopp-app

Sopp- og nyttevekstforeningen har som tidligere år soppkontroller på Skogmuseet hver søndag i høst.

– Norges sopp- og nyttevekstforbund har også laget en helt ny app til mobil, der du kan ta bilde av soppen du finner i skogen. Så sitter det en fysisk soppkontrollør i andre enden, som forteller deg hvilken type sopp det er, forteller Handberg. 

Andre tips hun har til elverumsinger som vil plukke sopp i høst, er å lære seg noen sopparter som er trygge. 

– Som for eksempel steinsopp. Men det aller viktigste rådet er å ikke spise noe du ikke er 100 prosent sikker på hva er, sier lederen.