• leder: Musikalsk leder for arkivkonserten er Andreas Ulvo.

Elverum: Musikkarkivet på Glomdalsmuseet inneholder rundt 30.000 noter og 5.000 lydklipp. For mange utøvende musikere er arkivet en nær uutømmelig kilde.

Dette var kongstanken til Sven Arild Storberget i Volumfestivalen. Gi noen flinke hedmarksmusikere oppgaven med å krabbe inn i arkivet, med det målet om å komme ut igjen med en konsert basert på det de finner. Som sagt så gjort. I år er det jazzmusiker Andreas Ulvo (piano) fra Eidskog som er musikalsk leder, og han har fått med seg Frode Haltli (trekkspill) fra Våler og Sigurd Hole (bass) fra Rendalen.

Starter idag

Konserten holdes i Stai-stua på Glomdalsmuseet søndag kveld og kommer til å avrunde årets Volumfestival.

– Dette blir definitivt ett av høydepunktene på festivalen, sier festivalsjef Mari Nøren Stenersen. Hun sier Volum skal være et møtested for både nye og etablerte artister der de kan knytte nye bekjentskaper og bygge nettverk.

– Arkivkonserten er jo et bestillingsverk. Det er noe nytt fra oss og vi er ganske spente på hvordan resultatet blir, sier hun.

Samarbeid

Konserten er et samarbeid med både Glomdalsmuseet, som stiller musikkarkiv og lokaler til rådighet, og med Musikk i Hedmark.

– Ideen er så god at jeg skulle ønske jeg hadde kommet på det sjøl, ler Thorbjørn Bekkevold i Musikk i Hedmark. Han sier de tente på ideen umiddelbart men ikke ville blande seg for mye inn i hva slags innhold konserten skulle ha. Derimot hadde han ett ønske.

– Vi ønsket oss musikk ifra Sør-Hedmark. Det er et område det sjelden hentes noe fra, men utover det ville vi ikke legge noen føringer for musikerne, sier han. Bekkevold sier Volumfestivalen har markert seg som en seriøs aktør innenfor kulturformidlingen i Elverum.

– Det er også prisverdig at de ser litt bortenfor ungdomskonseptet og tar tak i musikkarven som gir bredde og kompetanse utover det som ligger på VG-lista, sier Bekkevold.

Pianoet på plass

Musikkarkivar på Glomdalsmuseet Leif Ingvar Ranøien sier pianist Andreas Ulvo var på befaring på museet allerede i september. De tok en runde rundt på plassen og fant at Stai-stua var best egnet. Deretter startet søket i musikkarkivet. Selv han kjenner ikke hele repertoaret som trioen kommer til å presentere.

– Jeg vet noe, men ikke alt, smiler han.

Stai-Stua er ikke bygget for konserter så Musikk i Hedmark måtte få et piano inn. I forkant var Bekkevold litt spent på om de ville få pianoet inn døra. Det viste seg å gå veldig bra og i går formiddag var alt på plass.

– Ettersom Andreas sitter ved roret tror vi nok at konserten vil få et jazz-preg, men utover det vet vi ikke mer. Det er uansett spennende at unge musikere kan dykke inn i arkivet å gi gammel musikk et nytt preg. Det ser vi frem til å høre, Mari Nøren Stenersen.