Elverum: Styremedlem i foreningen, Gunn Marit Lindmoen, sier i brevet, datert 21. februar 2014, til de tre ordførerne at hun i sin tid som fylkestingsrepresentant tok opp bedre skilting til severdighetene blant annet til de tre kommunenes felles Finnskog i fylkestinget, var svaret å henvende seg til skiltmyndighetene i kommunene.

På vegne av foreningen ber Lindmoen om at de tre kommunene blir de første i regionene og dermed «best i klassen» med å få på plass disse viktige severdighetsskiltene, som kan trekke flere turister til regionen.

Foreningens ønske er få opp skilt med severdigheter fra RV 2 i Våler eller Braskereidfoss, ved krysset ved Statoil Hernes, samt fra Flisa sentrum for å vise reiserutene via Risberget og Gravberget.

Et tungrodd system

– Hvorfor har det gått så lang tid før dere har svart på brevet, ordfører Erik Hanstad?

– Jeg svarte på brevet noen få dager etter og hadde også straks et møte med Lindmoen. Med var også Hans Olav Osbak, som arbeider med saken. Statens vegvesen har noe å si når det gjelder veger. Det er et tungrodd system, sier Hanstad.

Milorgs historiske sted

Skiltene Lindmoen nevner er den «eneste kirkesal i landet» – Risberget kirkesal, Arbeiderlokalet i Risberget og Risberget minnelund og gravplass».

– En kan ikke unngå å nevne ærverdige Gravberget kirke, Haldammen og for eksempel Gjestgiveriet, det vil si Milorgs historiske sted, skriver hun.

I brevet forteller Lindmoen at VG samme dag, 21. februar 2014, skriver at mange turister ikke finner fram på Finnskogen og at det skal mykes opp vedrørende manglende skilting og «flaskehalser», for å forbedre området for turistene.

Den politisk nøytrale og uavhengige Risberget kulturhistoriske forening jobber med å etablere Risberget Kulturhistoriske senter.

Dette senteret vil bli det eneste senteret om skogfinnene i Norge, som ligger på skogen. Skogfinnene er anerkjent som minoritetsgruppe, og røttene til mange stammer fra Siljuberget, Risberget, Gravberget, Lindberget, for å nevne noen. Kulturarv synes ikke før man ser resultater av den, og skilting er av de viktigste verktøyene man har, å henvise til kulturarven med.

– Vi tror at uten tydelig skilting forblir den ønskete kunnskapen om severdigheter i Risberget og Gravberget for mangelfulle og uoppdagete, sier Lindmoen.