BERGERSKOGEN: Omtrent i rute etter starten fra Søre Osen samfunnshus klokka åtte på morgenen rullet hesteskyssene inn på plassen foran Skogheim, og ble mottatt av barna fra de tre barnehagene og alle de andre som var møtt opp for å ønske lasskjørerne velkomne «til gards» i det strålende solskinnet.

Sjarmøretappen

Da har barna moret seg i det fine været med å klatre i det mange store snøhaugene av snø fra plassen foran lokalet.

Så observeres den første følgebilen, barna fra Sørskogbygda naturbarnehage, Kirkeby oppvekstsenter og Grønnmyra barnehage stiller fint opp, og ikke lenge etter lyder hestebjellene i det ekvipasjene svinger inn på plassen- I dag har det vært helt supert. Vi har hatt drømmevær. Det var litt kjølig på morgenen, minus sju, da vi startet klokka åtte. Jeg håper det blir like fint i morgen, sier lasskjører Harald Hurum.Da er det bare sjarmøretappen inn til Leiret som gjenstår.

Lange tradisjoner

Lasskjøringen har lange tradisjoner på Bergerskogen. Den gamle lasskjørervegen går gjennom grenda, og eiendommen Skogen litt lenger sør, var lasskjørernes faste kvilplass på vegen mellom Trysil og Elverum.

Dette er niende året lokalet Skogheim arrangerer sin lasskjørerkafé i forbindelse med lasskjørernes tur fra østre Trysil til åpningen av Grundsetmartn.I løpet av årene er det blitt litt endringer undervegs. En del år gikk turen om Sætre aldershjem, beboerne der har vært på lasskjørerkafeen, skoleelver har vært med og ønsket lasskjørerne velkommen. Denne gangen er det barnehagene, so mer gjester.Det som ikke er endret er at styret for lokalet og gode hjelpere gjør en solid innsats for å få det hele til med mat, denne gangen ertesuppe, som får mye ros, kaffe, musikk og dans på kvelden. Responsen er stor. Denne kvelden er det Elverum spellmannslag som skal spille opp til dans.

Smekkfullt

- Det pleier å være smekkfullt her på lasskjørerkafeen, forteller styreleder Jørgen Nødsel en halvtimes tid før hesteskyssen er ventet.

Han bemerker at det er lite av biler på plassen, men den siste halvtimen fylles det fort opp og han får nok å gjøre med å henvise gjestene til det som fins av ledige parkeringsplasser.Hestene får bare noen få minutter på seg før vognene er fylt opp av barna, som får en kjøretur til en snuplass noen hundre meter lenger sør.Ekstra stas er det for barna fra Kirkeby oppvekstsenter. To av de ansatte i barnehagen, Lisbeth Borg og Heidi Melby har vært med på turen, som startet i Østby mandag morgen.