I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 3 205 bygningsbranner i Hedmark. Det har omkommet 41 personer i brann i samme periode. En person har så langt i år omkommet i brann i fylket.

- Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier branninspektør Håvard Bryhn i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Bryhn.

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Bryhn.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

Lokale arrangementer

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS vil fredag 1. desember vil ha informasjon og veiledningsstand ved kjøpesentrene i Elverum, Tynset og Koppang. Her blir det mulighet for å motta informasjon og veiledning om brannsikkerhet og gratis røykvarslerbatteri så langt beholdningen rekker.

På roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.