• MANGE FREMMØTTE: Det var omlag 250 fremmøtte når utstillingene «Min Flukt» og «#hedmarking» ble åpnet onsdag.
  • FIKK ÅPNE: Fylkesrådsleder i Hedmark, Per Gunnar Sveen, fikk det ærefulle oppdraget med å åpne utstillingene.

De to nye utstillingene er ganske livaktige og det er ikke mange montrer men heller flere historier. «Min flukt» tar for seg åtte menneskers liv på flukt. Her kan man lese deres historier fra de måtte flykte fra sitt eget hjemland, til de kom til Norge.

I tillegg åpnet utstillingen «#hedmarking», en utstilling som i bilder forteller hvordan livet til hedmarksinger fortoner seg.

Prosjektleder, Christine Furuberg, forteller at de har brukt god tid på disse utstillingene og at de utfyller hverandre.

- Dette er to utstillinger som handler om mangfoldet i Hedmark. Det er to forskjellige utstillinger, hvor den ene handler om åtte personers flukthistorier fra hjemlandet til Hedmark. Den andre utstillingen handler om Hedmark og det mangfoldet vi lever i. Da ser vi på historien og nåtiden, hva har vært problemer og fint i fortiden og nå. Disse to utstillingene fungerer veldig godt sammen, sier Christine Furuberg ved ANNO Glomdalsmuseet i Elverum.

Har brukt tid

Utstillingen er forholdsvis stor, så det har måtte bygges en god del i utstillingen. Derfor har det tatt litt tid på å få den opp, slik at alle kan se den.

- Ideen begynte for tre år siden. Men byggearbeidene kom ikke igang før for ett år siden. Og som du ser så har vi bygget et eget torg inne i utstillingen som vi vil at skal samle menneskene som ser på utstillingen og hvor vi vil at det skal skje ting, sier Furuberg.

Hun håper at alle vil komme innom museet for å se på utstillingene og forteller at dette er utstillinger som er rettet mot ungdom men som godt kan sees av alle.

- Vi ønsket å kunne inkludere alle, derfor fikk den ene utstillingen navnet «#hedmarking». Hashtagen er ganske mye brukt i sosiale medier, og vi ville inkludere alle. Utstillingen er en dynamisk utstilling, hvor man nå kan bruke #hedmarking i sosiale medier og til slutt ender man kanskje opp i utstillinga, sier prosjektlderen.

Sterke historier

Fylkesrådsleder, Per Gunnar Sveen, stod for den offesielle åpningen av utstillingene. Han var veldig begeistret over den.

- Dette ser ut som en veldig spennende utstilling. Og det er noen spennende og sterke historier her om folk som bokstavelig talt har vært på flukt. Så det er en viktig formidling av hvordan det oppleves og forme en som person. Det er viktig å kunne få kunnskap om dette for å kunne ha en større forståelse av det å være på flukt å integrere seg i Norge, sier Per Gunnar Sveen som håper mange får sett utstillingene.

- Utstillingene er ganske aktuelle og vil bidra til kunnskap og refleksjon. Jeg håper at denne utstillingen vil få et stort besøk, kanskje mest fra skoleelever men også fra andre som vil se utstillingene, sier fylkesrådslederen.

Prosjektlederen er enig med fylkesrådslederen om at utstillingen bør bli godt besøkt, og den passer for alle.

- Den passer for alle, men hovedmålgruppa er ungdomsskoleelever. Men alle som vil komme innom for å se på den, er velkommen, sier Christine Furuberg.

En utstilling som kommer til å stå en del år

Utstillingene, «Min flukt» og «#hedmarking» vil være faste utstillinger ved Glomdalsmuseet. Prosjektlederen forteller at de vil stå oppe i mange år.

- En fast utstilling i dag, vil si rundt 10 til 15 år. Men siden vi bytter ut deler av utstillingen jevnlig, så kan denne stå lenger. Og er det slik at du har en historie og fortelle, så kom til oss å del den med alle, avslutter Christine Furuberg, prosjektleder for utstillingene «Min flukt» og «#hedmarking» ved ANNO Glomdalsmuseet i Elverum.

Se bilder fra utstillingen øverst i bildekarusellen.